need some help - TTORA Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 10:30 AM Thread Starter
Senior Member
 
Wildturkee's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northglenn...in a box
Posts: 381
need some help

I know a long post but wanted to make sure i got it all:

A litle history on vehical, it is a 1990 Runner w/V6, 5 speed, SR5. i got it in january with a bad clutch. that i replaced along with the fly wheel also.

It ran fine, had plenty of power then about a month ago all the sudden i gave it throttle and it started to have problems. It lost power, would not idle, stalled at stop lights. Got home an the next day would not start at all.

Things i have allready done before this happened:
Timing belt
Termostat
Powerstering pump and belt
Alternator belt

The PIA water bypass hose behind intake manifold (removed manifold plentum) using FSM as a guidline to get it back together properly all vacum hoses routed properly. double cked this a few times, replaced most of them along with the pvc hoses and hoses for the AIR system as most of them were Brittle and cracked. installed new plantum gasket (intake manifold). I have cked and recked the sensors back there to make sure one has not came loose

After loosing power i checked the timing belt and cked that the cams were alighned. they were correctly timed. So I started to ck the plugs for color and wetness to see if they were fowled and found that the #1,3,5 (passenger side) plugs were loose. so i tightened them and will start now but idles poorly and still no power. then i cked the timing per FSM..at 10 degrees. so I replaced the plugs wires and cap/rotor. still not fixed. so next thing i did is a cylinder drop test where you pull plug wires so see if idle changes. if i pull of eitrher #1,2,or4 it dies, if i pull off #3,5,or 6 the idel stays the same. Meaning that #3,5,and 6 are dead. these plugs in these cylinders are wet with fuel keep in mind that this is 2 cylinders on pasenger side and 1 on driver side. Also replaced the fuel filter. I have ck the compression on all cylinders. it is lower that spec but not by much (5-10 psi) so with 290,000 miles on it i know the engine is worn but the compression is still good. I have not been able to get a fuel pressure tester yet, but that was my next thing to ck.



any one w/sugestions would be greatly appreciated Thanks

Do not DISTURB! Im disturbed enough allready!
90 Runner (Road Kill), SR5, Stock, 3.slow...rebuilt, 5speed 31" bfg mudders, sway bars removed.
Coming soon: SAS, Lincoln locker, 2" B/L for raised drivetrain.
Wildturkee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 10:35 AM
Drive fast Take Chances
 
99ARTaco's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Deep in the Ozarks.
Posts: 455
Send a message via MSN to 99ARTaco
Isn't the 3.0 known for having problems with the heads? I know you said you checked compression but still it could be related to your heads? I'm sure a expert with chim in soon?

Carpe Diem
99artaco@tacomaterritory.com

1999 TRD Extra Cab Tacoma, V6, 5spd. Grey wire mod, deck plate mod, welded on sliders, and then who knows what will be next Maybe one day a SAC??
99ARTaco is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 12:44 PM
Veteran Member
 
RedRunnertc's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Houston, TX
Posts: 15,035
3.0 has a history of head gasket problems, but if compression/leak down are good and there's no coolant/oil mixing, it's not likely that's the issue. I was thinking dead valves, but that should show on a compression check too.

So, I'm gonna go with no spark to 3,5,6. Have you checked if you have spark to those plugs?

Former President - CO Chapter
Founding President - OH Chapter

'93 4Runner lockers, armor, tcases, & stuff

'14 Cadillac CTS VSport

Check out pix at www.4wheelingoh.shutterfly.com/action
RedRunnertc is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 07:24 PM Thread Starter
Senior Member
 
Wildturkee's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northglenn...in a box
Posts: 381
yes there is spark there, when i pull the plug wire and tuch it neer the head you see a strong blue spark

Do not DISTURB! Im disturbed enough allready!
90 Runner (Road Kill), SR5, Stock, 3.slow...rebuilt, 5speed 31" bfg mudders, sway bars removed.
Coming soon: SAS, Lincoln locker, 2" B/L for raised drivetrain.
Wildturkee is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 08:28 PM
Veteran Member
 
spindleshanks's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: PNW? WTF!
Posts: 2,591
You really need a spark tester. Unlike just grounding out the plug, it simulates the pressure inside the cylinder. With the shadetree method, you may have a perfectly good looking spark out in the open air, but nothing in the combustion chamber. Shouldn't be too expensive to buy a spark tester. 3.0 uses just a single ignition coil, right?

Quote:
Originally Posted by RedRunnertc View Post
Aren't you a Regional Manager AND a little bitch?
Mr.Clean '03 Taco
As yet unnamed '03 Honda Shadow Sabre 1100
spindleshanks is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 03-14-2007, 10:07 PM Thread Starter
Senior Member
 
Wildturkee's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northglenn...in a box
Posts: 381
yes i could use a spark tester, also i need to get a hold of a fuel pressure guage, if any one has one i could barrow (in the denver area) id appreciate it

Do not DISTURB! Im disturbed enough allready!
90 Runner (Road Kill), SR5, Stock, 3.slow...rebuilt, 5speed 31" bfg mudders, sway bars removed.
Coming soon: SAS, Lincoln locker, 2" B/L for raised drivetrain.
Wildturkee is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 03-15-2007, 12:08 AM
Veteran Member
 
spindleshanks's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: PNW? WTF!
Posts: 2,591
Don't worry, Turkee, we'll get to the bottom of it!

Quote:
Originally Posted by RedRunnertc View Post
Aren't you a Regional Manager AND a little bitch?
Mr.Clean '03 Taco
As yet unnamed '03 Honda Shadow Sabre 1100
spindleshanks is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 09-21-2007, 07:10 PM Thread Starter
Senior Member
 
Wildturkee's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Northglenn...in a box
Posts: 381
well got to bottom of it...6 months later. see post: whoo im general discusion

Do not DISTURB! Im disturbed enough allready!
90 Runner (Road Kill), SR5, Stock, 3.slow...rebuilt, 5speed 31" bfg mudders, sway bars removed.
Coming soon: SAS, Lincoln locker, 2" B/L for raised drivetrain.
Wildturkee is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TTORA Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome