AC "Vent" Selector Problems - TTORA Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 03:02 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
AC "Vent" Selector Problems

I am not sure what this is called but the know where you can select where you want AC comming out of. Not the one that sets the temp. This thing is not working.... Air will not come out of the two front vent right in the center of the Dash. If I select that it will give air on the floor and the sides. Sometimes I switch the windshield and back and it will work and sometimes it doesn't Only a little bit of air comes out trhu the middle. This happened right after going to Pismo. But like I said when i play with it, air does come out as normal thru those Vents in the middle. What could be the problem?

TACORICAN
TACORICAN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 03:08 PM
Senior Member
 
01taco4x4's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 441
I am having the same problem with mine. What year model is yours. Is this happening to anyone else?

Its all fun and games till someone loses and eye.... Then its just a game, find the eye!!!
01taco4x4 is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 03:19 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
Its a 2002 Xtra Cab V6

TACORICAN
TACORICAN is offline  
post #4 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 03:41 PM
Senior Member
 
01taco4x4's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 441
year

mines an 01, next time im near the dealer i might stop in and ask some questions or have it looked at.

Its all fun and games till someone loses and eye.... Then its just a game, find the eye!!!
01taco4x4 is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 04:40 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
22 views. No one has this problem?

TACORICAN
TACORICAN is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 04:42 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Valencia, Ca (So. Cal)
Posts: 327
Send a message via AIM to TRD SyRuP Send a message via MSN to TRD SyRuP
mine has the same problem..04 ext cab prerunner..its at the dealer getting its 30k..and theyre looking at the problem..ill let you all know what was wrong when i get it back tonight
TRD SyRuP is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 05:02 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
Keep us posted man.
Thanks

TACORICAN
TACORICAN is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 05:48 PM
Veteran Member
 
Eztrog88's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Massachusetts
Posts: 1,396
Send a message via AIM to Eztrog88
1998 Reg Cab 4x4 here, 2.7L 5-speed. Had it a year now, my center vents never work unless a half close both the side vents; defrost is week unless I close the side vents; and I get air out of the side vents when it's switched (on the dash) to floor. I think it's just the way the ducting is set-up.

Dan

1998 Tacoma
Regular Cab 4x4
2.7L - 5-spd

TJM Front Bumper
Fabtech Coilovers with Fox Racing Shox
1.5" Shackle and Deaver 3-Leaf AAL
ATArmor Sliders
31x10.50 BFG ATs

(Anyone want to trade for my 3.58's ? )
Eztrog88 is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 05:56 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 121
I think (don't quote me...) the newer models use an electric motor to move the vanes in the vents...the older models use cables. Maybe the electric motor is bad? Just a guess though...

Good luck!

1997 Tacoma Standard Cab, Auto. w/ 2.7
thehulk is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 07:16 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Valencia, Ca (So. Cal)
Posts: 327
Send a message via AIM to TRD SyRuP Send a message via MSN to TRD SyRuP
well..got my truck back..and the A/C comes out of the selected vents...but they had to order me a heating unit covered under warrenty..

they said they took it apart..and a plastic piece behind the selector knob was broken..so they had one in stock..NO CHARGE..and now it works..
TRD SyRuP is offline  
post #11 of 22 (permalink) Old 06-20-2005, 11:30 PM
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Lawrence Ks
Posts: 47
Quote:
Originally Posted by TRD SyRuP
well..got my truck back..and the A/C comes out of the selected vents...but they had to order me a heating unit covered under warrenty..

they said they took it apart..and a plastic piece behind the selector knob was broken..so they had one in stock..NO CHARGE..and now it works..
when u say it works do u mean that the air flow is the SAME from the 2 center vents as it is from the 2 side vents???

my truck has never had equal flow from the center vents unless I close the side vents halfway like someone else sayed. i have always assumed t was due to the design of the ducting or something. this is one of the only things that buggs me aout my truck and if I can realy fix it by buying some falking plastic peace that would be the shit!
Driftaco is offline  
post #12 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 01:53 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Valencia, Ca (So. Cal)
Posts: 327
Send a message via AIM to TRD SyRuP Send a message via MSN to TRD SyRuP
Quote:
Originally Posted by Driftaco
when u say it works do u mean that the air flow is the SAME from the 2 center vents as it is from the 2 side vents???

my truck has never had equal flow from the center vents unless I close the side vents halfway like someone else sayed. i have always assumed t was due to the design of the ducting or something. this is one of the only things that buggs me aout my truck and if I can realy fix it by buying some falking plastic peace that would be the shit!
yeah..as in..all 4 vents blow air now..lol..equal..who cares..i get air now..
TRD SyRuP is offline  
post #13 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 08:53 AM
Member
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 49
I have an 04 v6 ext cab and my center ones dont work at all. when I changed out my head unit last week it looks like the vents don't even match up with the ducting ?
pmh203 is offline  
post #14 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 03:41 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
Quote:
Originally Posted by TRD SyRuP
well..got my truck back..and the A/C comes out of the selected vents...but they had to order me a heating unit covered under warrenty..

they said they took it apart..and a plastic piece behind the selector knob was broken..so they had one in stock..NO CHARGE..and now it works..
So what was the problem? The Heating Unit or the Selector Knob?

TACORICAN
TACORICAN is offline  
post #15 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 03:45 PM
Member
 
MattyFatty182's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Littleton, CO
Posts: 47
Mine does the same thing. Even when i have the switch on Defrost it still comes through the two vents.

My centers barely work, too. I guess I just learned to live with it.

1996 Toyota Tacoma
2.5 Toytec, PIAA Lights, Sound System, 32's.

Needs lockers more than anything.
MattyFatty182 is offline  
post #16 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 03:46 PM
Senior Member
 
01taco4x4's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 441
ducts arent the problem

The ducts arent the problem. When you change it to vents it just keeps blowing to the floor. Ride around like that a couple days and itll eventually flip up. But it never fails once i get it back up on vents some dork will get in and go to turning knobs and through it back to the floor.

Its all fun and games till someone loses and eye.... Then its just a game, find the eye!!!
01taco4x4 is offline  
post #17 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 05:39 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Valencia, Ca (So. Cal)
Posts: 327
Send a message via AIM to TRD SyRuP Send a message via MSN to TRD SyRuP
well the unit..to make the air cold..

and the knob was missing a plastic part at the back of it..like where it clicks into place under the vents deep int he dash..
TRD SyRuP is offline  
post #18 of 22 (permalink) Old 06-21-2005, 10:27 PM Thread Starter
Veteran Member
 
TACORICAN's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: I don't know
Posts: 924
Garage
Would this be why the air stays comming out of the sides and the floor?

TACORICAN
TACORICAN is offline  
post #19 of 22 (permalink) Old 06-23-2005, 07:28 AM
Senior Member
 
01taco4x4's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 441
doit myself

I guess soon as i get some extra time i am gona take mine apart and see if i cant figure it out on my own with out paying someone else to do it.

Its all fun and games till someone loses and eye.... Then its just a game, find the eye!!!
01taco4x4 is offline  
post #20 of 22 (permalink) Old 07-07-2007, 12:34 AM
Member
 
CanTaco's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Alberta,CA.
Posts: 78
center airflow

Just had an issue with my selector knob stuck in two positions but I've also had problems with airflow from the center vents on my 99. I checked the linkages on the floor on the right side of drivers side and managed to unstuck the linkage for my selector knob.

I honestly think the center vents don't blow cause of design problems. Alot of ppl have the same issue.
CanTaco is offline  
post #21 of 22 (permalink) Old 07-10-2007, 07:34 PM
Senior Member
 
MikeAWood's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: San Bernardino, CA
Posts: 413
on my '02 D-Cab, the louvers are driven my small servos in the dash. it's possible that your louvers are full of dust dirt or that the servos have poped off or come loose. take a look under the drivers side of the dash and change the selection of the settings and you should hear the servos move. if they sound like they are laboring or making a bad noise, then that might be your problem.

For those of you that have it coming out the side when the setting is on Defrost, IMO, that is normal. It is used to defrost the side windows. I could be wrong, but I'd bet they are that way on purpose.

Mike Wood
Trailmaster - SoCal Staff
www.MikeWood.org
K6MAW (Who uses CBs anymore?)

'04 4Runner 4x4 Limited. Icons up front, Icon piggys and springs in the rear. Demello square sliders. AVIC-Z130BT (and all the trimmings). Dual Battery and National Luna dual battery kit. Yaesu FT-8800 for talking, Alinco DR-135T and Argent Data Tracker2 (embedded) for tracking. Oh yeah, and I have seat warmers too.
MikeAWood is offline  
post #22 of 22 (permalink) Old 07-10-2007, 07:51 PM
Senior Member
 
MikeAWood's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: San Bernardino, CA
Posts: 413
Quote:
Originally Posted by Rebuilt98 View Post
No servos in his truck.
hum...The original poster responded that he had an 02..Figured it would be the same as my 02?! Guess not?

Mike Wood
Trailmaster - SoCal Staff
www.MikeWood.org
K6MAW (Who uses CBs anymore?)

'04 4Runner 4x4 Limited. Icons up front, Icon piggys and springs in the rear. Demello square sliders. AVIC-Z130BT (and all the trimmings). Dual Battery and National Luna dual battery kit. Yaesu FT-8800 for talking, Alinco DR-135T and Argent Data Tracker2 (embedded) for tracking. Oh yeah, and I have seat warmers too.
MikeAWood is offline  
Reply
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TTORA Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome