: help my truck likes men


Zackattak
04-29-2006, 01:51 AM
so yeah it's been leaking PS fluid a LOT.......i've been filling it up....took a look at it and found that the leak is coming somewhere from where the lines (or line) lead into the steering column/rack. I'd really like a second opinion on this, i don't really trust myself. I'd be down to drive somewhere if someone wants to look/confirm whats wrong with it. Thanks a lot.

Zack

Hector
04-29-2006, 06:22 AM
sorry i cant help, thats a hell of a drive and im in the same boat, been toppin off for a while ; no visible leaks in engine bay and i suspect the leak to be in the same area. have you tried the rebuild kit on the pump? my roomy just did his for like 30 buck and it worked wonders ( for now ) best of luck

Zackattak
04-29-2006, 11:47 AM
I dont think its an issue of the pump cause there's no leakage in the bay....it's all where the lines go in and out to the steering rack.

NorcalPR
04-29-2006, 12:02 PM
Zack,

Next time I'm around the area, I'll be more than happy to take a gander.

Zackattak
04-29-2006, 01:51 PM
Thanks Phil. As of right now it's whining like crazy. I don't want to drive it because I don't want to completely destroy the PS pump. And now by leaking, its got a pretty constant dripping going on. Shit.

NorcalPR
04-29-2006, 10:14 PM
Zack, a tip that I have is clean everything aroudn it completely clean. Have a buddy start it up and you can see where it is.

splyssr
04-30-2006, 11:49 PM
Mine does it to but not bad enough I've done anything about it yet. Mine is leaking at the flexible part of the return line where it joins the hard line at the rack. Its the one with the clamps on it (the other one is the pressure line-has factory looking ends on it) I assume it would be easy enough to replace. Just hard to reach.

Zackattak
04-30-2006, 11:51 PM
Mine does it to but not bad enough I've done anything about it yet. Mine is leaking at the flexible part of the return line where it joins the hard line at the rack. Its the one with the clamps on it (the other one is the pressure line-has factory looking ends on it) I assume it would be easy enough to replace. Just hard to reach.

yeah i went over to Mike and Andy's today and that's the exact same thing i have......gonna go get a new one from Yota tomorrow.

splyssr
05-02-2006, 09:56 PM
Zack what did your dealer tell you? I went to mine today and found out they only sell the line in one complete section up mto the pump $300+. Looks like we have to find our own replacement hose.

NorcalPR
05-02-2006, 10:30 PM
try Chris at TRD parts.

Zackattak
05-02-2006, 11:38 PM
Zack what did your dealer tell you? I went to mine today and found out they only sell the line in one complete section up mto the pump $300+. Looks like we have to find our own replacement hose.

yeah i got back from arguing with the mechanic/service rep at Toyota and they were convinced that the little piece was an aftermarkey product.....which is complete bullshit. so yeah not really sure what ima do right now.....i'll keep you posted

splyssr
05-03-2006, 11:50 PM
http://www.jcwhitney.com/autoparts/ItemBrowse/c-10101/s-10101/p-100000280557/mediaCode-ZX/appId-100000280557/Pr-p_CATENTRY_ID:100000280557

red90runner
05-07-2006, 03:37 PM
its not just your truck who likes men zack...

splyssr
05-07-2006, 10:33 PM
I just changed mine today. I got a section of 3/8 ID hose for a transmission cooler from a local parts store. $2-3 for a foot. You only need 8 inches (yeah thats what she said....) and you'll need about 12 more oz of power steering fluid.

Zackattak
05-08-2006, 12:13 AM
its not just your truck who likes men zack...

its you too :D :D

Zackattak
05-08-2006, 12:13 AM
I just changed mine today. I got a section of 3/8 ID hose for a transmission cooler from a local parts store. $2-3 for a foot. You only need 8 inches (yeah thats what she said....) and you'll need about 12 more oz of power steering fluid.

so you just changed the lines? cause i went out and bought a new return fitting and am gonna put it on tomorrow in autoshop

splyssr
05-08-2006, 10:18 PM
Mine was leaking at the point where the metal fitting on the rack met the rubber hose on the pipe. I suspect the stock rubber hose clamp failed. Mine was slight and I only noticed a small amount of fluid around the hose.