Truck wont idle when warm starting - TTORA Forum
Toyota Territory Off-Roaders AssociationToyota Territory Off-Roaders Asso
ciationToyota Territory Off-Roaders Association
     


Go Back   TTORA Forum > Vehicle Specific Tech > Early Tacoma Tech
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read



Welcome to the TTORA Forum forums.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

ATTENTION: In an on-going effort to keep this forum spam free, the Forum Admin approves every new account before giving any posting rights to new users. Accounts are normally approved within 24 hours. Sorry for any inconvenience, but verification of every new account is what will continue to keep this forum spam free.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-01-2009, 07:46 PM   #1
Wisdomracer
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Arrow Truck wont idle when warm starting

After I have been running the truck and the engine is up to temp if I turn the truck on ,say to get gas or something really fast, when I turn the truck back on it wont idle and will actually stall if I don't give it any gas. I have found though that if I blip the throttle up to at least 3500rpm it will fix itself and idle. Any ideas? Thank you in advance for the help
Wisdomracer is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-02-2009, 09:10 AM   #2
Winch
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Calgary, AB
Posts: 375
Default

Quote:
Originally Posted by Wisdomracer View Post
After I have been running the truck and the engine is up to temp if I turn the truck on ,say to get gas or something really fast, when I turn the truck back on it wont idle and will actually stall if I don't give it any gas. I have found though that if I blip the throttle up to at least 3500rpm it will fix itself and idle. Any ideas? Thank you in advance for the help
Check if it is affected by your AC being on. Set the level at anything but the two windshield settings, because your AC will come on automatically on either of these two settings, or turn the fan off completely. If the issue resolves itself when the AC is not running, it is probably your AC idle up circuit.
__________________
'02 Double cab, 5 speed swap, dual T-cases, dual FJ80 axles, dual E-lockers, 37" MTR's
'80 Pick-up, '80 cab with '02 double cab chassis, 3.4L V6, 5 speed swap, IFS, airbag, air, power doorlocks, etc.
http://winchstoyotaparts.yolasite.com/
Winch is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 12:56 PM   #3
Wisdomracer
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Default

No it happens with the ac off. I also recently found if I just hold the idle up to about 2k for 30 seconds it will usually fix itself. It doesn't happen all the time but atleast 1 out of 5 times I am starting with the engine warm
Wisdomracer is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 06:52 PM   #4
tacoma2k
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: South Carolina
Posts: 495
Default

Quote:
Originally Posted by Wisdomracer View Post
No it happens with the ac off. I also recently found if I just hold the idle up to about 2k for 30 seconds it will usually fix itself. It doesn't happen all the time but atleast 1 out of 5 times I am starting with the engine warm
Have you tried cleaning the throttle body yet? Sounds like the IAC might be getting a little gummed up or a passage way.
tacoma2k is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 11:46 PM   #5
ShowStop
Member Dismemberer
 
ShowStop's Avatar
 
My Rig: 95.5 Tacoma
Join Date: Dec 2004
Location: SoCal
Posts: 16,842
Send a message via Yahoo to ShowStop
Default

Quote:
Originally Posted by tacoma2k View Post
Have you tried cleaning the throttle body yet? Sounds like the IAC might be getting a little gummed up or a passage way.
Winner! It sounds like your IAC (idle air control) valve is getting stuck. Time to clean the throttle body and the IAC thoroughly.
__________________
Next Socal TTORA event - Sept 6 - Corral Canyon
www.ttora-socal.com
SoCal TTORA on Facebook
ShowStop is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 05:13 PM   #6
Ritchie
Senior Member
 
Ritchie's Avatar
 
My Rig: 2003 Pre-runner
Join Date: Jan 2005
Location: San Diego
Posts: 327
Default

OK.... it appears as if I am having the similar issues with my truck.

Having an automatic trans is a bit different to diagnose in that my lifting of the throttle pedal between shifts doesn't do a thing, just stays where the rpm's were until it shifts.

My problem is the constant changing of the rpm's at idle. A quick stab of the pedal will let it come to the actual set idle, but if I don't do that, it will stay over 1000 rpm's.

Decelerating is becoming a problem too.

Some of you mentioned cleaning the IAC & throttle body.... I just ran a bottle of Lucas fuel injector cleaner through my fuel system... wonder if it could be that?

Any thoughts guys?

LaytBra's
__________________
'03 Reg Cab Pre-runner step-side. MC built ARB w/ 5.29's. ARB twin compressor, Inchworm 4.7 Lefty, 285/75/16 General Grabber A/T2's, Warn M8000S, Shrockworks front bumper, custom rear bumper, custom sliders that hold air, SAS coming soon.
Ritchie is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 05:53 PM   #7
hossmaster
MASTICATOR
 
hossmaster's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: league city, tx
Posts: 3,563
Default

Quote:
Originally Posted by ShowStop View Post
Winner! It sounds like your IAC (idle air control) valve is getting stuck. Time to clean the throttle body and the IAC thoroughly.
i have this same problem at the moment. I recently cleaned the IAC, but there is still a problem. What is the best method and when is it time to give up the ghost and get a new one?
__________________
02 dbl cab 2.5 dirt logics Just another wanna be

"we had us some fun"

"Blue Water Inn, We Got Pyramids!!!"
hossmaster is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 08:58 PM   #8
Scootn2nature
Veteran Member
 
My Rig: 2000 sr5
Join Date: Dec 2004
Location: lamorinda Norcal
Posts: 897
Default

Quote:
Originally Posted by ShowStop View Post
Winner! It sounds like your IAC (idle air control) valve is getting stuck. Time to clean the throttle body and the IAC thoroughly.
I agree I just fixed this symptom in two yotas by cleaning IAC be prepared I needed the gasket on one of them possible tb gasket too
__________________
2000 2.7l x-cab 4wd.
mods .........yes
Scootn2nature is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2010, 05:03 AM   #9
Ritchie
Senior Member
 
Ritchie's Avatar
 
My Rig: 2003 Pre-runner
Join Date: Jan 2005
Location: San Diego
Posts: 327
Default

Quote:
Originally Posted by Scootn2nature View Post
I agree I just fixed this symptom in two yotas by cleaning IAC be prepared I needed the gasket on one of them possible tb gasket too
What did you clean the parts with and where did you get them?

TanxNra'
__________________
'03 Reg Cab Pre-runner step-side. MC built ARB w/ 5.29's. ARB twin compressor, Inchworm 4.7 Lefty, 285/75/16 General Grabber A/T2's, Warn M8000S, Shrockworks front bumper, custom rear bumper, custom sliders that hold air, SAS coming soon.
Ritchie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Starting Warm Engine? JoelTacoma96 Early Tacoma Tech 6 09-26-2009 09:17 PM
truck wont idle titan34 Performance/Engine/Exhaust 2 07-14-2009 05:53 PM
Possible cause for high idle when warm? dadunc205x Performance/Engine/Exhaust 1 02-05-2009 02:10 AM
toyota wont restart when warm teamrip Early Tacoma Tech 10 05-13-2008 11:38 PM
truck wont idle cold sickyota Performance/Engine/Exhaust 0 01-30-2005 04:55 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:08 PM.




Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.